An impression of my Home Town Amsterdam Art City.

Amsterdam art image


  NEXT IMAGES

  BACK  Hood: De Jordaan in Amsterdam  De Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612.

  Deze nieuwe buurt ten westen van de Prinsengracht, die bij de derde vergroting van de stad ontstond, was heel anders dan de statige grachtengordel. In 1640 was de wijk volgebouwd, vooral met woningen voor de toestromende immigranten en met terreinen voor de industrie. Voordat de Jordaan bebouwd werd, lagen hier weilanden met paden en sloten, boerderijen, groententuinen en bleekvelden.

  In de Jordaan werd gebruik gemaakt van de bestaande paden en sloten, waardoor alle straten en grachten van dit stadsdeel een eigen beloop kennen. De Bullebaksloot werd uitgediept en heette toen Bloemgracht, het Plempenpad werd uitgegraven tot Rozengracht, het Brabantspad werd Passeerdersstraat en het Lijnbaanspad de Laurierstraat.
  Pas in de tweede helft van de 19e eeuw verbeterde de situatie enigzins door de inzet van idealistische stichtingen en verenigingen. In het begin van de 20e eeuw kreeg de gemeente vat op de situatie, met de woningwet van 1901, en werden sloppen en kelders onbewoonbaar verklaard, grond onteigend en in erfpacht gegeven aan woningcorporaties.

  Gedaantewisseling Jordaan

  Sinds de sanering van de Jordaan, de meest stinkende grachtjes gedempt, en de krotten gesloopt werden, heeft de Jordaan een gedaantewisseling ondergaan, en is de bevolkingsamenstelling veranderd. De bewoners zijn nog wel sterk gehecht aan deze buurt maar de meeste rechtgeaarde Jordaners zijn verhuist en is de afgeslotenheid van dit buurtje op zichzelf verdwenen.

  De zogenaamde Jordaan romantiek bloeide vooral rond 1920-1930 op, toen er vele films over het leven in de Jordaan werden gemaakt. De Westertoren is het symbool van de Jordaan De Jordaan werd het gebied voor studenten en artiesten, aangetrokken door het wonen in de binnenstad.
  Ten behoeve van de nieuwe bewoners kwamen trendy voorzieningen zoals boetieks, terrasjes, restaurants en (eet)cafe`s.

  Het voormalige woonoord van de ongeschoolde arbeider is tegenwoordig een van de gebieden in Nederland met de hoogst opgeleidenen. Een dagje Amsterdam is niet geslaagd zonder de Jordaan aan te doen. Welk product u ook zoekt, u vindt het hier: van rolletje gordijnenband tot aan een designerkast.

  Op maandag-ochtend kunt u uiteraard de Noordermarkt opgaan (ook bekend als de maandagochtend markt). Hier vindt u vele stoffen, tweedehands artikelen en uiteraard de gebruikelijke producten. Op zaterdagochtend is er hier ook markt, welke voornamelijk gebaseerd is op het aanbieden van ekologische producten.

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image