Amsterdam art image


  NEXT IMAGES

  BACK



    Amsterdam Noord

    Wie aan de opkomst en de bloeiperioden van Hollandse steden denkt, denkt over het algemeen aan de geschiedenis die al tijdens de Middeleeuwen begint. Een pioniersgroep vestigt zich op een bepaalde plaats, die al spoedig de fases van gehucht en dorp doorloopt en daarna stad wordt. Op een plaats in het middelpunt komen een kerk, een raadhuis met cachot voor de minder gewenste elemementen, een herberg en rond dit hele woonoord komen sterke muren, bolwerken en poorten. Langzaam maar zeker breidt het gebied zich uit totdat in de 19e eeuw de muren worden afgebroken en de bolwerken een nieuwe toekomst tegemoet gaan als stadsplantsoenen.

    Typisch landelijke dorpen

    De grote woon- en werkstad die Amsterdam-Noord heet zag zijn historie op een andere manier groeien, want hij bestond eeuwenlang uit een grote hoeveelheid grasland met daartussen veel water en daarin her en der verspreid de typisch landelijke dorpen. De 20e eeuw zou al een heel eind op weg zijn eer van deze dorpen een stad zou worden gemaakt. Waar enkele jaren daarvoor de koeitjes en kalfjes de weilanden bevolkten en daar waar de velen kikkers kwaakte, ontstonden op de vruchtbare weilanden van Buiksloot, Nieuwendam en Schellingwoude woon- en werkgebieden. Gelukkig behoudt deze woonomgeving zijn recreatiegebied
    Op deze Volewijck, een vooruitstekende landtong in het IJ, stond sinds 1409 ( nadat de stad Amsterdam er in 1393 het recht van ambachtsheerlijkheid over had verkregen) de galgeput. Nadat de terdoodveroordeelden op de Dam of op de Nieuwmarkt waren geexecuteerd en er enkele uren als afschrikwekkende waarschuwing voor jong en oud hadden gehangen, werden hun lijken gevoerd naar hier, waar de tijd, de elementen en de vogels voor hun algehele vernietiging zorgden.

    Tolhuis

    Een absoluut niet legendarische plaats in deze Volewijck is nog steeds het meer dan 3 eeuwen bestaande Tolhuis, dat zich met recht de alleroudste pleisterplaats voor reizigers op Amsterdams grondgebied mag noemen. Nadat men was begonnen met de aanleg van een weg naar Purmerend en de Beemster en een trekvaartnaar Broek in Waterland en Monnickendam, bouwden men bij het begin in de Volewijck een tolhuis, dat in 1662 zijn deuren opende als plaats waar de reiziger op verhaal kon komen. Ook dat laatste was nodig, want tussen zonsondergand en zonsopgang werd de Amsterdamse haven afgesloten, en dat betekende dus voor de late reizigers wachten op de noordelijke IJ-oever in de onmiddelijke nabijheid van de kletterende geraamten boven de galgeput!
    Geen wonder dat velen de behaagelijke tolgaarderswoning verkozen boven het macabere landschap daarbuiten? Tegenwoordig is het Tolhuis een plaats bij uitstek voor genietend Amsterdam, en is Amsterdam-Noord een groot modern woon-en werkgebied. Bij uitstek geschikt om te winkelen in een van de winkelcentra, meubelboulevards te bezoeken of om een ochtendje te markten. Een wandeling of fietstochtje over b.v. de Nieuwedammerdijk zal u doen verbazen, en een stapje terugbrengen in de geschiedenis van Holland.

    Als recreatiegebied mag Amsterdam-Noord zich terrecht de groene long van Amsterdam noemen. Veel groen en natuurgebied in de directe omgeving zijn perfect voor een fietstochtje op een vrije zondag. Dicht bij en toch het gevoel hebben de stad zijn uitgeweest!




index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image

index art image